Hva skjer i hodet på de som ser?

Når jeg har fortalt fremmede både nå etter usaturen og andre turer om at jeg liker å reise, får jeg av og til en respons jeg ikke forstår.
Men får du noe ut av det, når du ikke ser?, sier de.
Nei, selvfølgelig får jeg ikke det visuelle innblikket du som seende får. Det får jeg jo ikke her hjemme heller.
Og tanken min blir å spørre tilbake. Så det eneste du gjør når du reiser er å se?
Lukter du ikke? Smaker du ikke nye ting? Opplever du ikke med følesansen? Da mener jeg ikke bare fingerføling, men føling med hele kroppen. Kjenner du ikke at du er et annet sted med hele kroppen din? Hører du ikke andre språk, lyder og stemmer?
Det er dette som er med på å lage et bilde av de ukjente stedene for meg.

Selvsagt er også en god ledsager og gode beskrivelser av miljøet vi tar oss fram i helt nødvendig og positivt. En god ledsager kan løfte turen veldig og gjøre inntrykkene mye sterkere. Beskriver man godt hvordan ting ser ut, lar en detaljer som høyde på hus (hvis det er noe uvanlig) eller andre detaljer bli med i beskrivelsen hjelper man på å bygge bildet. En god beskrivelse av fargeskiftene i en soloppgang eller solnedgang er en opplevelse også for meg. Kanskje bør man også snakke sammen, for det er forskjellig fra person til person, hva de ønsker av detaljer og beskrivelser.
Jeg unngår som oftest de typiske utsiktspunktene når jeg planlegger tur, men har ikke noe i mot at andre får lov til å oppleve dem og tenker at vi må gi og ta litt på begge sider om man er på tur sammen.

Det jeg derimot tenker over som den store forskjellen, er at transportetappene innestengt bak glass i enten et fly tog eller i en buss, ikke gir meg noe inntrykk av hva vi reiser gjennom av landskap, uten at noen beskriver.
Det blir liksom bare tomt og konxsentrert om det som skjer inni bilen, bussen eller toget.
Om det da ikke er snakk om å reise med vinduene oppe, slik at lyder og lukter kommer inn. da kan jeg få flere inntrykk. Å reise med kollektivtransport for eksempel gir meg mer innblikk i hverdagen i landet jeg besøker.
Men jeg blir litt trist, når jeg opplever det som om noen mener jeg ikke får noe ut av å reise.
Jeg får ikke de samme tingene ut av turen visuelt sett som en seende, men det er jo da heller aldri målet mitt. Hadde det vært målet, hadde antagelig det å reise heller ikke gitt meg glede.
Men heldigvis lar jeg ikke uvitende fremmede styre livet mitt. Jeg fortsetter å leve ut i fra mine egne premisser og å nyte det å reise.
Lurer på hvor neste tur vil gå!

Kommentarer:
Postet av: Eugenie

Kunne ikke sagt det bedre selv!!!!!

27.07.2008 @ 04:32
URL: http://www.eugenie.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6044813